Waarom jij morgen je dag misschien ook wil beginnen met yoga

June 7, 2017

 

Wat is er nou lekkerder dan ’s morgens fris wakker worden en weten dat er een hele dag met eindeloos veel mogelijkheden op je wacht? Weet dat jij het in je hebt om er een fantastische dag van te maken! Als je je richt op een ontspannen lichaam en geest, functioneer je het best en heb jij de touwtjes in handen. Het verschil tussen een prima dag en een geweldige dag kan ’m werkelijk zitten in wat je doet de eerste vijf of tien minuten nadat je wakker bent geworden.  (Tara Stiles in Powerfood, Yoga & Meditatie)

 

Dat vroeg opstaan niet voor iedereen even makkelijk is (me included!), begrijp ik misschien iets te goed. En hoewel yoga op ieder moment van de dag heel helend is en goed voor je gezondheid kan zijn, is er veel te zeggen voor het juist beginnen van je dag met yoga!

 

Er zijn veel redenen te geven voor een vroege ochtend-practice, ik voel me na mijn yoga beoefening altijd veel beter in mijn vel. Niet alleen fysiek voel ik weer meer ruimte, maar ook in mijn hoofd is het een stuk kalmer.

 

Wat voor mij de belangrijkste redenen zijn waarom ik mijn dag graag begin met yoga, zet ik hier voor je op een rij:

  • Je neemt bewust even een moment om weer contact te maken met jezelf en na te gaan hoe je je vandaag voelt. Heb je goed geslapen en voel je je fit en uitgerust? Of ben je nog moe, voel je je gespannen, zijn er misschien gedachten of emoties die je aandacht blijven vragen? De antwoorden op deze vragen geven je de mogelijkheid de rest van de dag goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je je moe voelt of gespannen, wees dan wat milder voor jezelf die dag. Door bewust contact te maken met je fysieke lichaam ben je gedurende dag dus beter in staat zijn voor jezelf te zorgen, omdat je beter voelt wat je echt nodig hebt, in plaats dat je je  hoofd je laat vertellen dat je dingen ‘moet’. Het beginnen met de dag vanuit de intentie goed voor jezelf te zorgen de beste motivator, om dit de rest van de dag vast te houden!

  • Wanneer we aan een nieuwe dag beginnen kunnen we onszelf soms overvoeren met mentale to do lijstjes voor de dag. Wanneer je nou juist vanuit kalmte je dag begint, leg je meteen een stevige basis voor de rest van de dag. Deze kalmte de hele dag vasthouden, of jezelf weer (sneller) herpakken wanneer dat nodig is, wordt zo een stuk makkelijker.

  • Je lichaam zal je dankbaar zijn wanneer je het vroeg in de ochtend lekker in beweging brengt. Dr. Gil Hedley verteld in een online presentatie over stijfheid in het bindweefsel die ontstaat in het lichaam wanneer we slapen. Om ervoor te zorgen dat deze stijfheid niet steeds meer permanent wordt wanneer we ouder worden, doen we er goed aan om ons lichaam iedere dag weer in beweging te brengen. Ook activeren we door te bewegen in de ochtend de bloedsomloop en lymfe flow, wat elementair is voor een goede weerstand.

  • Het stimuleert en verbetert de stofwisseling voor de rest van de dag en verbetert de concentratie (need I say more?)

  • Wanneer je veel in dezelfde houding zit gedurende de dag (op kantoor bijvoorbeeld) is het belangrijk wat ‘tegenbewegingen’ te maken zodat het lichaam zich niet steeds meer gaat ‘zetten’ naar het de hele dag voorover gebogen zitten bijvoorbeeld. Achteroverbuigingen in de yoga kunnen dan heel zinvol zijn.
    Wanneer je in de ochtend je dag al begint met het weer bewust worden van het lichaam en het aannemen van een goede houding, dan kun je dit de rest van de dag meenemen.

 

Zoals ik al aangaf, is vroeg opstaan voor mij geen tweede natuur. Maar wanneer ik na de vroege ochtendles bij de Yogastudio om 8.15 de les afsluit en zie hoe goed studenten zich voelen na de les en hoe energiek en ontspannen ze de deur uitlopen met de hele dag nog voor zich, is echt een cadeautje!

Share on Facebook
Please reload

Uitgelichte berichten

Oerwoud - Yoga & Onbijt

November 24, 2016

1/1
Please reload

Recente berichten

December 7, 2018

November 24, 2016

November 24, 2016

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
CONTACT

YOGA LESSEN & WORKSHOPS


Sanne Mahieu
06-14615407 - info@yogametsanne.nl

KvK 66606128 - 's-Hertogenbosch

© 2016 by Yoga met Sanne / Photo's Beeld by Sara